top of page

נתקשר אליך בקרוב

תמונת הסופר/תjulienencaoua

פציעות ברך: קרע במניסקוס

פציעות מניסקוס: אנטומיה, גורמים וטיפולים

אנטומיה ופיזיולוגיה של מניסקי הברך

המניסקוסים הם שני מבנים בצורת סהר הממוקמים בכל ברך, בין עצם הירך לשוקה. ישנם שני מניסקוסים בכל ברך: המניסקוס המדיאלי (הפנימי) והמניסקוס הצידי (החיצוני). המבנים הפיברו-סחוסיים הללו ממלאים תפקיד מכריע בכך שהם פועלים כבולמי זעזועים, חלוקת עומסים וייצוב מפרק הברך. יכולתם לספוג זעזועים מגנה על הסחוס המפרקי מפני מתח מוגזם.


פיזיולוגיה של קרע במניסקוס. רואים מניסקוס


דרכי התרחשות של פציעות מניסקוס

פציעות מניסקליות יכולות להתרחש בכל גיל, אך הסיבות משתנות לרוב בהתאם לגיל ולפעילויות ספורט.


  • בקרב ספורטאים צעירים

פציעות מניסקוס אצל ספורטאים צעירים נגרמות לעיתים קרובות על ידי תנועות פתאומיות, פיתול של הברך או פגיעות ישירות. ספורט מגע כמו כדורגל, רוגבי וכדורסל, כמו גם פעילויות הדורשות ציר מהיר כמו טניס, מגבירים את הסיכון לפציעה במיני. ספורטאים צעירים יכולים לסבול מפצעים חריפים, הקשורים לעתים קרובות לפציעות ברצועות כגון קרעים ברצועה הצולבת הקדמית (ACL). קרע במניסקוס יכול להתבלבל עם פציעות ספורט אצל ספורטאים, שין ספלינט למשל.

  • אצל קשישים

אצל מבוגרים יותר, פציעות המניסקליות הן לרוב ניווניות, הנובעות משחיקה מתקדמת של רקמות המניסקליות לאורך זמן. דלקת מפרקים ניוונית היא גורם נטייה שכיח, מה שגורם למניסקים להיקרע יותר במהלך תנועות יומיומיות. ניוון המניסקוס הוא מצב שכיח שיכול להוביל לכאב כרוני ולהגבלות תפקודיות.


חשיבות הפיזיותרפיה

לפיזיותרפיה תפקיד מכריע בטיפול בפציעות מניסקוס. עבור קרעים קלים או ניווניים, תוכנית שיקום מובנית היטב יכולה לעזור להפחית כאב, לשפר את הניידות ולחזק את השרירים סביב הברך כדי לייצב את המפרק. פיזיותרפיסטים משתמשים במגוון טכניקות, כולל תרגילים ספציפיים, טיפולים ידניים ושיטות כמו קריותרפיה ואלקטרותרפיה, כדי לקדם ריפוי ולשחזר תפקוד.


מתי יש צורך במבצע?

למרות שפיזיותרפיה יעילה לפציעות מניסקוס רבות, מצבים מסוימים דורשים ניתוח. אינדיקציות לניתוח כוללות:


  1. קרעים מורכבים או גדולים: קרעים שאינם נרפאים בפיזיותרפיה או גורמים לנעילה מכנית של הברך.

  2. ניתוק המניסקוס: כאשר שברי המניסקוס מתפרקים ונעים בתוך המפרק, וגורמים לכאבים חזקים ולחוסר יציבות.

  3. כשל בטיפול השמרני: כאשר הכאב נמשך למרות מספר חודשי שיקום.

התערבויות כירורגיות שונות


ההליכים הכירורגיים העיקריים לפציעות מניסקוס כוללים:


  1. כריתת מניסקוס חלקית: הסרת החלק הקרוע של המניסקוס. הליך זה מבוצע בדרך כלל באופן ארטרוסקופי ומטרתו להקל על הכאב ולהחזיר את התפקוד.

  2. תפר מניסקלי: תיקון הקרע באמצעות תפרים. אפשרות זו מועדפת לחולים צעירים עם קרעים היקפיים, שבהם פוטנציאל הריפוי גבוה יותר.

  3. השתלת מניסקוס: במקרים נדירים, עבור חולים צעירים עם מניסקוס מנוון לחלוטין, ניתן לשקול השתלת מניסקוס. הליך זה כולל החלפת המניסקוס הפגוע בשתל תורם.


לסיכום, פציעות מניסקוס דורשות טיפול מותאם לכל מקרה, תוך חשיבות מיוחדת לפיזיותרפיה לשיקום ובמקרים מסוימים להתערבויות כירורגיות לשיקום תפקוד הברך. מניעה, באמצעות טכניקות מתאימות והכשרה נאותה, היא גם חיונית כדי למזער את הסיכון לפציעות כאלה.


9 צפיות
bottom of page